Dr. Petz Ernő: A klímavédelem egy veszélyes antidemokratikus ideológia

„A klímavédelem egy veszélyes antidemokratikus ideológia”

New-Yorkban a 26. Föld napja alkalmából, számos államfő és kormányfő részvételével, 174 állam plusz az EU képviselői aláírták a múlt év végi ENSZ-klímacsúcson elfogadott keretegyezményt, amely megerősíti azt a célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosítás előtti mértékhez képest, és folytatja az erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.    Ez jó alkalom arra, hogy szembesítsük a klímavédelem alaptéziseit és célkitűzéseit a klímaszkeptikusoknak bélyegzett tudósok és szakemberek tudományosan megalapozott álláspontjával. E honlapon már számos cikk foglalkozott e témakörrel, szorosabban a klímapolitikának az energiapolitikára gyakorolt negatív hatásaival, de ez alkalommal inkább egy a közelmúltban elkészült interjút ismertetünk, amely a német Lüdecke professzorral készült. Az interjú, a témakörrel kapcsolatos minden fontos kérdésre kitér, ezért kommentár nélkül ajánljuk a honlap látogatóinak. Külön felhívjuk a figyelmet az interjúhoz kapcsolódó szerkesztőségi utóiratra, amelyben a professzor megadja azokat a legfontosabb elérhetőségeket is, amelyeken az érdeklődő tovább haladhat. Az is mindenesetre kiderül, hogy a tudományosan megalapozott, hozzáértő vélemény kialakításához és hiteles képviseletéhez nagyon sok munkát kell befektetni. A tudást nem adják ingyen. A hiteles szakszerű vélemény és a vélekedés (hangozzék el bármilyen szintről) között áthidalhatatlan szakadék húzódhat.

E felvezetés címe, amint látni fogják, az interjú utolsó súlyos mondata. Az interjú elolvasása után érdemes eltöprengeni azon, hogy mit és miképpen írtak alá most New-Yorkban. Az egész világra kiterjedő ideológiák nem adják fel állásaikat egykönnyen, ha csak – a klímavédelemmel kapcsoltan – egy energetikai katarzis (összeomlás) be nem következik. A fiatalok biztosan meg fogják élni, akkor majd emlékezzenek a mai napon aláírt, nagy világméretű sikernek elkönyvelt klímaegyezményre. Galileo Galileinek az inkvizíció előtt vissza kellett vonnia a heliocentrikus világképpel kapcsolatos állításait, amelyeket a hivatalos tudomány kétszáz év múlva kénytelen volt mégis elismerni. Galileinek élete hátralevő éveit házi őrizetben kellett eltöltenie. Ma annyival jobb a helyzet, hogy a klímaszkeptikusoknak „csak” ( a szakmai párbeszédből való kizárásuk és teljes elszigetelésük mellett) a klímaideológia diktatúráját kénytelenek elszenvedni.* A történelem arra tanít bennünket, hogy a diktatúrák előbb vagy utóbb véget érnek. A klímavédelmi ideológia azáltal fog megbukni, hogy hamis céljait a tévútra kényszerített energiapolitikán keresztül kívánja elérni. Ennek legszélsőségesebb változatát a Németországban dühöngő „Energiewende” képviseli.

 

*Felsajdulásként jut eszembe Ács Margit József Attila és Kölcsey díjas írónő keserű mondattöredéke a rendszerváltozással kapcsolatban: „mit kezdhetünk az igazságainkkal, ha esélytelenek” (Jeleneink és múltjaink, Felsőmagyarország kiadó, 2006)

 

Petz Ernő

  1. 04. 22. (A Föld napján)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.