2015. 10. 29. – Ablaknapelem

Ablaknapelem

Teljesen átlátszó napelempanelt alkottak Amerikában, mellyel akár az óriási felhőkarcolók üvegei is helyettesíthetők vagy kiegészíthetők lehetnek.

A Michigani Állami Egyetem (MSU) fiatal kutatóinak sikerült létrehozniuk egy teljesen átlátszó napelempanelt, az áttörés nemcsak az építészet területén, de a mobilelektronikában – e-könyv-olvasó, okostelefon – és az autópiacon is igen jelentős előrelépés lenne, olvasható az Arch2o.com szakportálon.

Az egyetemi csapat fejlesztésénél hangsúlyos szerepet kapott az átlátszósági faktor. A mérnökök olyan fényáteresztő, a napfényt összetömörítő elemet hoztak létre, amelyet akár ablakra vagy bármilyen áttetsző felületre fel lehet helyezni. A tömörítő, amely szerves molekulákat használva elnyeli a szem számára nem látható hullámhosszú fényt, begyűjti a napenergiát úgy, hogy közben nem befolyásolja a fényáteresztő képességet.

„Képesek vagyunk ezt az anyagot úgy kalibrálni, hogy csak az emberi szem számára amúgy is láthatatlan vagy kevéssé látható, az ultraibolya és infravörös tartományhoz nagyon közel álló fényt fogadja be. Ezt átalakítja egy más hullámhosszú, infravörös fénnyé” – magyarázta a portál érdeklődésére Richard Lunt, a Michigani Állami Egyetem vegyészmérnöki és anyagtudományi adjunktusa. Az elfogott fény aztán a panel széleinek belső részén elhelyezett fotovoltaikus napelemek vékony sávjának segítségével alakul át elektromossággá.

Az ötletgazdák szerint ez a fejlesztés kihozhatná a legtöbbet a házak homlokzataiból – különösen az üvegépületek esetében –, ráadásul úgy, hogy az építészeti tervezésen sem kellene változtatni. A napfény begyűjtése és elektromossággá alakítása így egyszerre lehetne hatékony és esztétikusabb. Ráadásul ez a technológia könnyen integrálható a már álló épületekbe is.

 

Forrás: http://mno.hu/technika/panel-1310198

http://www.muszaki-magazin.hu/cikk/ablaknapelem

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.