A Reális Zöldek Klub állásfoglalása a GMO eredetű élelmiszerekkel kapcsolatban

A Külgazdasági és Külügyminisztérium két zöld szervezet állásfoglalását kérte a GMO élelmiszerekkel kapcsolatban. Az egyik a Greenpeace, a másik a Levegő Munkacsoport. Két olyan szervezet, amelynek az elfogulatlansága és szakmai korrektsége megkérdőjelezhető.   

A Greenpeace olyan ultraradikális zöld szervezet, amely mögött jelentős multinacionális lobbi érdekek állnak. A Levegő Munkacsoport ugyancsak ultraradikális zöld szervezet, amely a külföldről pénzelt neoliberális Duna Kör és Duna Charta mozgalmak ideológiáját folytatja. A tárca helyesen tette volna, ha külföldi befolyástól mentes hazai környezetvédő szervezetek véleményét is kikérte volna. Ilyen a Reális Zöldek Klub, amelynek szakmai színvonalát jellemzi a Klub http://www.realzoldek.hu honlapján szereplő, és Klub a működését szakmailag támogató szerzők, szakértők, és szimpatizánsok személye, szakmai tekintélye.

A GMO élelmiszerekkel kapcsolatban a Reális Zöldek Klub álláspontja a következő:
1) A mai modern világban a mezőgazdasági termelésből származó minden élelmiszer GMO eredetű, hiszen az ember évezredek óta végez növény és állat nemesítést, olyannyira, hogy az élelmiszerek előállítása céljából termelt és szaporított növények és állatok legnagyobb része mesterséges emberi beavatkozás, gondoskodás nélkül, „természetes” környezetben nem is lenne életképes. Márpedig minden növény és állat nemesítés genetikai beavatkozás, amelytől a modern GMO technológia csupán abban tér el, hogy a genetikai módosítás más technológiát alkalmazva sokkal rövidebb idő, akár egyetlen tenyészciklus alatt hajtható végre.

2) A GMO termékek fogyasztása semmivel nem jelent nagyobb egészségi kockázatot, mint a „természetes” növényi és állati eredetű élelmiszerek fogyasztása, hiszen a természetben is számtalan mérgező növény, és mérgező húsú állat található, amelyek nem alkalmasak emberi fogyasztásra. A modern világtól távol, „természetes” őserdei környezetben élő „primitív” törzsek számára is komoly feladatot jelent megtanítani a felnövekvő generációt arra, hogy mi ehető és mi nem.

3) Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a GMO termékek egyre erőszakosabb nemzetközi elterjesztése mögött hatalmas nemzetközi gazdasági érdekek állnak, amelyek végső célja, hogy az egész világon kizárólag olyan mezőgazdasági termelés folyjon, amelyhez a szaporító anyagot azoktól a cégektől kelljen megvenni, amely a vonatkozó GMO termékek szabadalmát birtokolja.

4) Bár a GMO termékek önmagukban nem sértik a biodiverzitást, azonban a jelenlegi nemzetközi gyakorlat szerint ezek széles körű elterjesztése lehetőséget nyújt arra, hogy a világ jelentős részének mezőgazdasági tevékenységében olyan multinacionális monopóliumok vigyék a meghatározó szerepet, akiknek érdeke lehet a biodiverzitás mesterséges korlátozása.

5) A gazdaságilag erősen export-import függő országok számára – mint amilyen hazánk is – a fentebbiek alapján nagyon gondos és alapos elemző vizsgálat szükséges a nemzeti érdekek szempontjából optimális stratégia kialakítása érdekében GMO ügyben. Józan ésszel belátható, hogy egyik szélsőség sem lehet optimum nemzetünk számára. Sem az alaptörvényben foglalt teljes tiltás, sem a teljes kiszolgáltatottság.

Forrás:  http://realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=4386

 

2 thoughts on “A Reális Zöldek Klub állásfoglalása a GMO eredetű élelmiszerekkel kapcsolatban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.