Németországban megbukott az energiafordulat

A kancellárasszony jóváhagyásával közzétéve!

“Die Welt”: Németországban megbukott az energiafordulat

Aki ismeri a német sajtó tulajdonviszonyait, az tudja, hogy a “Die Welt”, a “Bildzeitung” annak a Springer kiadónak a birtokában van, amelynek mindenható irányítója Frieda Springer, a néhai Axel Springer özvegye. Frieda Springer nemcsak elkötelezett atlantista, hanem a kancellárasszony igen közeli barátnője. Ennek köszönhetően olvashatja a német újságolvasó naponta, hogy “a szívek kancellárasszonya”, “szuper-Merkel”, “állhatatos power-kancellár”, “a világ leghatalmasabb asszonya”, stb. Nos, ha ezt tudjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy Ulrich Bettermann írásának közzétételét legmagasabb helyen hagyták jóvá. Az írás 2019. március 28-án jelent meg.  

Címe: A megbukott energiafordulat – Németország, szállj ki össznemzeti szinten! A cím második fele szójáték, utalás a német himnuszra. (Gescheiterte Energiewende Deutschland einig Aussteigerland)

Forrás: https://www.welt.de/wirtschaft/bilanz/article190849661/Gescheiterte-Energiewende-Deutschlandeinig-Aussteigerland.html

Az alábbiakban idézünk az írás megállapításaiból. A fordulat megfizethetetlenül drága, hatástalanul bukdácsol. Ennyire még nem sikerült félre politikai projekt. A kormány gyakorlatilag hivatalosan beismerte, hogy a projekt megbukott. “Ha így folytatjuk, megbukunk.” – mondta A. Merkel a közelmúltban. A kancellárasszony nem is sejti, milyen közel vagyunk már ehhez, a ráfordított milliárdok ellenére. (Közzétevő: Bettermann természetesen tudja, hogy nem milliárdokról, hanem EURO százmilliárdokról van szó, amelyet eddig a feneketlen hordóba töltöttek. Nyilván nem akarja a kedélyeket feleslegesen felborzolni, ezért ír milliárdokat.) Nem sikerült csökkenteni a CO2-kibocsátást, nem javult az energia-hatékonyság, nem növekedett a véletlenszerűen rendelkezésre álló energia (szél, szolár) aránya. Viszont a német fogyasztók fizetik Európában a legmagasabb gáz- és elektromos energia árakat. De ez a politikának még mindig nem elég. Tovább erőltetik a pénzkidobást. A ráfordításokban még nincsenek benne az észak-déli áramhálózat kiépítésének*, az atom- és szénerőművek leállításának költségei. Közgazdászok máris az energiaköltségek öt éven belüli megduplázódásától tartanak. Az energiaintenzív beruházásokat a német vállalatok elviszik Franciaországba, ahol az áram 70 %-kal olcsóbb az 59 atomerőműnek köszönhetően. A kisebb vállalkozások pedig, amelyek nem tudnak külföldre költözni, megadják magukat sorsuknak. És máris van 300.000 magánháztartás, amely nem tudja az áramot megfizetni. Mindemellett egyre gyakoribbak az áramkimaradások. *Közzétevő: Az ideológia azt diktálja, hogy a szeles északon szélerőművekkel megtermelt elektromos energiát délre szállítsák, ahol az enerigaintenzív iparágak vannak. Biztos energiaellátás? Hamarosan már múlt időben beszélhetünk róla.
Mindezek után a német politika nemcsak az atom- és kőszén energiából, hanem a barnaszénből is ki akar szállni. A barnaszén jelenleg a német energiaszolgáltatás egynegyedét adja. Ráadásul olyankor is, amikor éppen nem fúj a szél, vagy nem süt a nap. És ez azért is fontos, mert a véletlenszerűen szolgáltató (öko) energiatermelés tárolása nincs megoldva. Mindez természetesen a döntéshozók számára is ismert. De hogy ne kelljen a kínos beismerést meglépniük, egy 16 éves, tudományos és műszaki kérdésekben teljesen tájékozatlan, de a média által ikonná avatott kislány (Greta Thunberg) szájába adják: Mégiscsak lehet a megoldás része az atomerőművek üzemeltetése! Az írás szerzője nyugalmazott német nagyiparos, és a “die Welt” állandó gazdasági publicistája. Az írást 250 olvasó értékelte, túlnyomó részük pozitívan.
Közzétevő megjegyzései: Mi klímarealisták (nem tagadók, nem szkeptikusok) természetesen már évek óta tisztában vagyunk evvel, és erőinkhez képest igyekszünk ennek hangot adni. Sajnos a médiák, mintegy titkos parancsra itt is igyekeznek nem tudomást venni rólunk. Politikusaink között pedig van egy réteg, amely jogi, kommunikáció-, gender- vagy médiaszakos, vagy semmiféle képzettséggel nem rendelkezik. Tudományos és műszaki ismeretei tehát meglehetősen alacsony szintűek. Hogy nem érti a műszaki összefüggéseket, azt szégyelli bevallani. Ezért hallgat a hisztéria erős lobbitevékenységet folytató haszonélvezőire.
Áder János félmilliárddal kistafírozott alapítványának pedig remélhetőleg lesz akarata az itt leírtakat megszívlelni (ha nem tőlünk, akkor a példaképnek tekintett németektől): Véget kell venni az öko áramtermelés, az elektromos autók szubvenciójának, a CO2-csökkentés agyrémnek! E sorok írójának vannak tippjei, hogyan lehetne szűkös erőforrásainkat ésszerűen hasznosítani. Amennyiben a politika mutat hajlandóságot a váltásra, közzétesszük javaslatainkat.

Szeged, 2019. március

Király József okl. vegyészmérnök

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..