2014. 12. 03. – Fordulópont Japánban: engedélyezték egy atomerőmű újraindítását

Kagoshima prefektúra kormányzója 2014. november 7-én engedélyezte a Sendai atomerőmű egyes és kettes blokkjának újraindítását. Ez a két blokk felelt meg először a 2011. márciusi fukushimai balesetet követően megszigorított nukleáris biztonsági követelményeknek, közölte a Japán Atomipari Fórum (Japan Atomic Industrial Forum – JAIF).

Ito Yuichiro azt követően adta meg jóváhagyását a Kyushu Electric Company két nyomottvizes blokkjának újraindításához, hogy az előző héten a polgármester és a helyi közgyűlés is jóváhagyta az újraindítást. Számos jogi és technikai lépés van még hátra, a jelenlegi tervek szerint legkorábban 2015 elején indulhatnak újra ténylegesen a blokkok, közölte a JAIF. „A döntés azonban komoly fordulópontot jelent.”

2014 júliusában a japán nukleáris hatóság (Nuclear Regulation Authority – NRA) előzetes engedélyt adott a két blokk újraindítására, a helyi egyeztetésektől és jóváhagyásoktól függően. A hatóság szerint a Japán délnyugati részén lévő Sendai atomerőmű teljesíti az új biztonsági előírásokat, ami a terrortámadásoktól kezdve a Fukushima atomerőmű balesetét kiváltó szökőárig minden hatással szemben védelmet jelent.

Az új biztonsági előírások alapvetően három területet fednek le: a tervezési alapra vonatkozó biztonsági előírások, a súlyos baleseti intézkedések, valamint a földrengésre és a szökőárra vonatkozó biztonsági előírások. Japánban az atomerőművek üzemeltetőit törvény kötelezi, hogy konkrét intézkedéseket tegyenek a súlyos balesetek kezelésére vonatkozóan. Korábban az ilyen intézkedések önkéntesek voltak.

Jelenleg Japán valamennyi kereskedelmi reaktora leállított állapotban van, amíg végre nem hajtják rajtuk azokat a vizsgálatokat, amelyek bizonyítják, hogy teljesítik az új előírásokat. A Sendai-1 és a Sendai-2 blokk 846 MW-os nyomottvizes reaktorral üzemel. Az első 1984. júliusban, a második 1985. novemberben kezdte meg a kereskedelmi üzemet.

Forrás: NucNet

Forrás:  http://energiainfo.hu/cikk/fordulopont_japanban_engedelyeztek_egy_atomeromu_ujrainditasat.32737.html

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.