Mi lesz a használt fényforrásainkkkal?

2015. október 24. 9:59

Az Elektro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. évente 600 tonna izzó- és lámpahulladékot gyűjt be és hasznosít újra, kétszer annyit, mint a cég 2005-ös indulásakor. A magánszemélyek 14.000 hulladékleadó pontot használhatnak, a nagyobb áruházláncok, irodaházak fénycsöveinek cserélésekor pedig a hulladékot a villanyszerelők juttatják el a cég átvevő pontjaira. A 60%-os magyar arány nagyon jó, Németországban 40, Franciaországban 35, Olaszországban 25 százalékos a visszagyűjtési arány.   Tovább olvasom…

Kordos László: Gyors klimatikus átmenetek az észak-atlanti területen

Az elmúlt 3-4 millió évben jelentős mértékű és hosszú ideig tartó eljegesedési (glaciális) és felmelegedési (interglaciális) szakaszok közben egyre több, globális léptékű, ciklikusan vagy rendszertelenül megjelenő, legfeljebb néhány száz, de esetenként csak néhány évtizedig tartó, gyors lefolyású, jelentős – néhány évtizeden, vagy évszázadon belül 5-8 0C-os – mértékű klímaelem-változásokkal jellemezhető időszakok mutathatók ki. Az ilyen típusú klímaváltozásokat az észak-atlanti jégfúrások és tengerfenéki gleccserhordalékok vizsgálatával Heinrich, Dansgaard-Oeschger és Bond eseményeknek (events, cycles, layers) nevezik. A globális klímaváltozásokban ezek az emberi tevékenységektől független jelenségek önmagukban is okoztak a melegházhatású anyagok kibocsátásához hasonló mértékű és időtartamú anomáliákat.

Teljes dokumentum: Kordos László – Gyors klimatikus átmenetek az észak-atlanti területen – PDF

A divat környezetszennyező árnyoldalai

A divat környezetszennyező árnyoldalai

chikansplanet.blog.hu                                     2015. október 10. 22:40

A divat környezetszennyező árnyoldalai

A világ rovarirtószer felhasználásának negyede a gyapot termesztéséhez köthető, az ipari vízszennyezés egyötöde a ruhaanyagok kezeléséhez és színezéséhez kapcsolódik, míg szinte minden évre jut egy, a több mint ezer ember életét követelő, dhakai Rana Plaza katasztrófájához hasonló szerencsétlenség. Évente 150 milliárd ruhadarab készül, miközben csak az USA-ban 13 millió tonna ruhát dobnak ki évente!     Tovább olvasom…

Dr. Dudich Endre: A KLÍMAVÁLTOZÁS FÖLDTÖRTÉNETI ÉS EMBERTÖRTÉNETI TÁVLATBAN

Dr. Dudich Endre geológus, c. egyetemi tanár

A KLÍMAVÁLTOZÁS FÖLDTÖRTÉNETI ÉS EMBERTÖRTÉNETI TÁVLATBAN

„Van, amit messzebbről kell nézni, hogy jobban lássuk” (Lao ce)

A mostanában sokat és szenvedélyesen vitatott globális felmelegedés (Global Warming) nem ítélhető meg reálisan, ha csak emberi léptékben tekintjük. Az éghajlatváltozás (Climate Change) története ugyanis nem évszázadokról, még csak nem is évezredekről, hanem évmilliókról (Ma, Mega annum, My, Mega-year) szól.

Teljes PDF dokumentum itt

Gesztesi Albert: A klímaváltozás lehetséges csillagászati okairól

A Nap és a Hold gravitációs erőhatására a forgó Föld azzal válaszol, hogy az erőre
merőleges irányban a Föld forgástengelye kúpos mozgásba kezd 23,5o-os nyílásszöggel. (A jelenség fizikailag megegyezik pl. a megpörgetett búgócsiga forgástengelyének kúpos mozgásával, amit már mindannyian megfigyelhettünk.) Minthogy a jelenséget a Hold és a Nap hatása együttesen okozza, luniszoláris precessziónak nevezzük.

Teljes cikk: Gesztesi Albert: A_klímaváltozás_lehetseges_csillagászati_okairól – PDF