Héjjas István: Szélturbinák és vízturbinák hasznos teljesítménye

A jelen tanulmány tárgya annak vizsgálata, hogy a Magyarországon reálisan szóba jöhető szél- és vízerőmű megoldások esetén, azonos éves áramtermelési volumen megtermeléséhez, mekkora hatáskeresztmetszetű turbinákra van szükség, és ezek hogyan aránylanak egymáshoz.

 Teljes cikk letöltése pdf formátumban …

Dr. Gács Iván: Széndioxid: 400 ppm

A Föld légkörének széndioxid koncentrációja átlépte a 400 ppm-es határt. Nem egy látványos esemény, olyan, mint egy schengeni belső határ átlépése: észre sem vesszük azonnal, lépdelhetünk ide-oda, de mégiscsak egy új területre jutottunk. Ennek kapcsán érdemes áttekinteni, hogy milyen folyamatok révén jutottunk el idáig.

Dokumentum letöltése!  (Ez a nagyobb méretű dokumentum a Magyar Energetikában jelent meg (ezért nincs tördelve): Gács I.: Széndioxid: 400 ppm. Magyar Energetika XXI. (2014) 4. sz. p. 2-5. ISSN 1216-8599)

Dr. Gács Iván: Átlépett egy határt a légköri széndioxid koncentráció?

Összefoglaló

A Föld légkörének széndioxid koncentrációja átlépte a 400 ppm-es határt. Nem egy látványos esemény, olyan, mint egy schengeni belső határ átlépése: észre sem vesszük azonnal, lépdelhetünk ide-oda, de mégiscsak egy új területre jutottunk. Ennek kapcsán érdemes áttekinteni, a széndioxid koncentráció alakulását és azt, hogy milyen folyamatok révén jutottunk el idáig.

Dokumentum letöltése!  (Ez a kisebb méretű  dokumentum egy erdélyi konferencia számára készült rövidített változat, viszont kb 3 hónappal frissebb adatokat tartalmaz: Gács I.: Átlépett egy határt a légköri széndioxid koncentráció? XVI. ENELKO – XXV. SzámOkt Nemzetközi Energetikai-elektrotechnikai és Számítástechnikai Konferencia kiadványa. (EMT, Székelyudvarhely, 2014. október 9-12.) p.29-35. ISSN 1842-4546)

Dr. Gács Iván: Klíma és energia

Előszó
Ez a jegyzet oktatási segédanyagként a több felsőoktatási intézményben is oktatott Energia és környezet, ill. az Energiatermelés és környezet tárgyakhoz készült, de természetesen az itt érintett kérdés – a klímaváltozás kérdése – más tantárgyakban is felmerülhet és azokhoz is felhasználható. Sőt, kívánatos lenne, hogy azokban a tárgyakban, amelyekben csak lózungként használják a klímaváltozás kifejezést, ezekkel a gondolatokkal és tényekkel is megismerkedjenek.

Dokumentum letöltése!

Vojuczki Péter: Farizeusok bolygója

GEOÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEK A BÁNYÁSZATBAN

Irtózik a köz attól, hogy az energiahordozók témájában szembenézzen az értelemmel.
Zsigeri ellenkezésébe ütközik, ha akár csak a gondolatok rezervátumaiban a
mérnökök a hazai energiaellátásban az ásványvagyonunk, elsősorban a szén és a lignit részesedésének növelését javasolják az ország teherbírását és versenyképességét próbára tevő energetikai import csökkentésére. A magyar állam a természetes monopóliumát képező ásványvagyon-gazdálkodást az önkényt szülő történelem korszakos tagolásban megjelenő szociális prioritásai szerint kényszerpályára tereli, az előfordulások kitermelését fékezi. Az engedélyezési eljárások folyamatában elvész a legfontosabb szempont, hogy a bányászat az emberekről szól, kultúraalapító munka, – nélkülözhetetlen emberi értékeket hoz létre.

Teljes anyag letöltése PDF-ben

vagy

Megnyitás online