2014. 11. 23. – Sikeresen elindult a cseh-szlovák-magyar-román villamosenergia-piacok összekapcsolása

2014. november 19-én a cseh-szlovák-magyar-román piac-összekapcsolás sikeresen elindult, integrálva a cseh, a szlovák, a magyar és a román másnapi kereskedésű villamosenergia-piacokat, felváltva ezzel a korábbi cseh-szlovák-magyar piac-összekapcsolást.

A résztvevő felek örömmel jelentik be, hogy az implicit allokációs folyamat a piac-összekapcsolási mechanizmus segítségével az első napon gördülékenyen zajlott le, zavaró esemény nem történt, és minden folyamat a tervek szerint működik. „Ez a siker nagy előrelépést jelent az egységes európai villamosenergia-piac kialakításában. Projektcsapatunk keményen dolgozott a négy ország villamosenergia-piacainak összekapcsolásán. Jelenleg egy olyan megoldást működtetünk, amely kompatibilis az európai előirányzattal, és további előnyöket biztosít piaci szereplők számára az összekapcsolt piacokon.” – mondta Victor Ionescu, az OPCOM vezérigazgatója.

„Azért dolgozunk, hogy a négy ország közötti gyümölcsöző együttműködést sikeresen terjesszük ki más a közép-kelet-európai régió villamosenergia-piacainak integrációjával kapcsolatos projektekre annak érdekében, hogy elérjük a végső célt, az egységes európai villamosenergia-piacot.” – fűzte hozzá Gheorghe Visan, a Transelectrica igazgatóságának tagja.

A projekt 2013 augusztusában indult azzal a céllal, hogy a cseh-szlovák-magyar piac-összekapcsolást kiterjessze Romániára, és bevezesse a PCR (Price Coupling of Regions) megoldást. Az átviteli rendszerirányítók (ČEPS, SEPS, MAVIR és Transelectrica) és a szervezett villamosenergia-piacok (OTE, OKTE, HUPX és OPCOM) a nemzeti szabályozó hatóságok támogatásával (ERÚ, ÚRSO, MEKH és ANRE) működtek együtt a projektben. Az együttműködés célja, hogy kifejlesszék és implementálják azokat a megoldásokat, amelyek biztosítják a 4M piac-összekapcsolás folyamatainak és műszaki paramétereinek kompatibilitását a más összekapcsolt régiókban már működő európai célmegoldással.

A piac-összekapcsolás fő előnye, hogy hatékonyabb kereskedést és kapacitás-felosztást tesz lehetővé, amellyel nagyobb ellátásbiztonság, magasabb likviditás és alacsonyabb árvolatilitás érhető el.

Forrás:   http://energiainfo.hu/cikk/sikeresen_elindult_a_cseh-szlovak-magyar-roman_villamosenergia-piacok_osszekapcsolasa.32767.html

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.