2014. 11. 20. – Áder János: Szócséplés volt az eddigi klímacsúcsokon

Áder János: Szócséplés volt az eddigi klímacsúcsokon

[origo] Szerző: Vörös Szabolcs

Világszerte rég nem látott egységbe tömörítette a kedden kezdődő New York-i klímacsúcs a globális felmelegedés elleni küzdelmet sürgetőket. A tüntetőknek volt okuk utcára vonulni, hiszen az elmúlt két étvized csúcsai eredménytelenek voltak. A többi között ezt ismerte el az Origónak a New York-i repülőgépen adott interjújában Áder János köztársasági elnök.

A klímacsúcsot a szervező Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azzal a céllal hívta össze, hogy a résztvevők beszámoljanak arról, mit tettek a globális felmelegedés visszaszorításáért. Mit fog tudni elmondani?

“Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen a kiotói vállalásait (6 százalékkal kevesebb szén-dioxid-emisszió) messze túlteljesítette. Persze nem feltétlenül jó kedvéből, hiszen az egyik ok a szocialista nehézipar megszűnése volt, vagyis a társadalmi feszültségek révén súlyos árat fizettünk. De ez ma már senkit nem érdekel az ENSZ-ben, a lényeg, hogy az elmúlt évtizedek válságai ellenére is túlteljesítettük, amit vállaltunk. Nyugodt szívvel állhatunk a világszervezet és az Európai Unió fórumai elé, de azért nem szeretnénk itt megállni. Kíváncsian várom, hogy a többi ország mit fog mondani. Akár olyan EU-tagok is, mint Spanyolország vagy Ausztria, amelyek jelentősen növelték a kibocsátást.”

Forrás: http://zoldtech.hu/cikkek/20140923-klimacsucs

2014.09.23

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.