2014. 11. 20. – Betilthatják a kenyérpirítókat, vízforralókat és hajszárítókat is

Bár hivatalos bejelentés, így egyelőre pontos dátum sincs a nagyobb teljesítményű kenyérpirítók, vízforralók és hajszárítók várható betiltásáról, a kereskedelmi trendek azonban arra engednek következtetni, hogy hamarosan ezek a háztartási készülékek esnek majd áldozatul az EU környezetvédelmi programjának.

Egy biztos, tartva a tiltólistától, több európai országban is megrohamozták a boltokat a vásárlók. Nemrég a Pénzcentrum számolt be róla, hogy az Európai Unió környezetvédelmi programja részeként korlátozta a porszívók teljesítményét. E szerint szeptembertől nem lehet már gyártani, forgalomba hozni és importálni az 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívókat az uniós országokban. Az energiahatékonysági direktíva célja az üvegház hatású gázok kibocsátásának korlátozása.

Habár a bevezetett szabályozás nem jelentette azt, hogy szeptembertől le kellett volna venni a boltok polcairól az 1600 Wattnál nagyobb teljesítményű készülékeket (a korábban forgalomba hozott, és megrendelésre leszállított termékeket ugyanis még a határidő után is értékesíthetik a kiskereskedők), ennek ellenére a legtöbb uniós országban megrohanták a boltokat a háziasszonyok. Sajtóhírek szerint Nagy Britanniában például kettesével vitték a porszívókat az elmúlt hónapokban, idehaza pedig a Media Markt számolt be lapunk megkeresésére hatalmas érdeklődésről.

Friss sajtóhírek szerint azonban most úgy tűnik, az erősebb porszívók száműzése után: hamarosan a nagyobb teljesítményű kenyérpirítók, vízforralók és hajszárítók is áldozatul eshetnek az unió környezetvédelmi programjának.
Bár hivatalos bejelentés, így egyelőre pontos dátum sincs a nagyobb teljesítményű kenyérpirítók, vízforralók és hajszárítók várható betiltásáról, az unió Ecodesign direktívája ugyanakkor egyértelműen meghatározza az energiafelhasználó termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó követelményeket. Mint ismert, az EU 2030-ig 30 százalékos fogyasztáscsökkenést tűzött ki célként, amelyet úgy tűnik, a háztartási készülékek szabályozásával (is) kíván elérni. Ezt jól mutatja, hogy az irányelv szerint sorra jelennek meg a végrehajtási rendeletek, mint legutóbb az 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívókra vonatkozó tiltás.

Ráadásul a bizonytalanság – vagy a bizonytalanságra építő kereskedelmi trendek/akciók, illetve a várható intézkedésekről pontosabb információkkal bíró gyártók/kereskedők – megtette hatását. Legalábbis éppen erre enged következtetni az a tény, hogy az elmúlt hetekben elképesztő keresletnövekedést tapasztaltak több uniós országban is. Nagy Britanniában például 58 százalékkal több terméket adtak el ezekből a termékekből, mint korábban. Ez pedig összességében előre vetítheti ezen háztartási gépekre vonatkozó előírások szigorítását.

Forrás: http://www.zoldvalasz.hu/node/1052

2014-09-24

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.