Mentsük meg a hazai villamosenergia-ellátást!

Az Energiapolitika 2000 Társulat állásfoglalása

A hazai villamosenergia-ellátás évtizedek óta jó minőségű, kiegyensúlyozott és biztonságos. Hála a sok évtizedes múltra visszatekintő szakértelemnek, a jó állapotban lévő nagyfeszültségű hálózatnak, a széleskörű nemzetközi kapcsolatoknak, a hatékony hálózati védelmeknek és a versenyképes hazai termelő kapacitások megfelelő rendelkezésre állásának. Egyetlen — eredendő — gyenge pontunk van: az energiahordozók szűkössége! Ez vezetett oda, hogy Lévai András professzor már a múlt század ötvenes éveitől szorgalmazta az atomenergia alkalmazását, ami talán a legsikeresebb energetikai döntésünk volt.  

Sajnos mára Pakson és a mátrai lignit erőművön kívül alig-alig rendelkezünk piacképes villamosenergia-termelő kapacitással, ezért magas a villamos energia import arányunk, amely — hosszabb távon — komoly ellátás biztonsági kockázatokkal jár. Az import forrása jórészt elavult, többé-kevésbé környezet szennyező szénerőmű, melyekre tartósan nem lehet számítani. Az alacsony hazai termelési arány megnehezíti a sokak által favorizált szél és nap erőművek számottevő elterjedését is: ha nincs hazai erőmű, nincs mivel pótolni a csaknem kiszámíthatatlanul fellépő termelés kiesésüket. A MAVIR Zrt. által becsült megújuló beruházási lehetőségek, csak egyéb hazai erőműépítés esetén közelíthetők meg.

Fentiek miatt a körülményeinknek megfelelő erőműveket kell építeni, mindenekelőtt atomerőmű blokkokat és valószínűleg különféle gázturbinás konstrukciókat is. Mindezek létesülésének függvényében, fokozatosan – gazdasági teherbírásunk és technikai korlátaink függvényében – lehet növelni a megújuló források belépését a magyar villamosenergiarendszerbe. A megújuló forrásokra is ki kell terjeszteni a villamos-energia nagykereskedelmi piac szabályait vagyis támogatások nélküli költséggel kell értékelni őket. A már üzemelő és újonnan belépő megújuló kapacitásokat pedig be kell vonni a Mavir Zrt. aktív rendszerirányító tevékenységébe.

Bár társulatunk deklaráltan a klímaszkeptikusok táborába tartozik, reménykedünk abban, hogy talán a most folyó „klímacsúcs” hozzájárul ahhoz, hogy megszűnik, az un. „klímavédelem” talán legnagyobb önellentmondása: a nukleáris energiatermelés mellőzése annak ellenére, hogy toronymagasan ez a leghatékonyabb és leggazdaságosabb eszköz a „klímavédelem” által áhított célok elérésére.

November utolsó napjaiban két figyelemre méltó hazai energetikai dokumentum született: a Magyar Atomfórum Egyesület állásfoglalása a paksi atomerőmű fejlesztésével és a MAVIR Zrt. elemzése a hazai erőművek elkövetkező 10-15 évre vonatkozó kapacitásviszonyaival kapcsolatban. Társulatunk nagy örömmel és egyetértéssel fogadta mindkét dokumentumot, melyekhez fenti állásfoglalásunkkal csatlakozunk.

Budapest, december 7.

Energiapolitika 2000 Társulat Elnöksége

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..