A szén-dioxid jó a növények kiszáradása ellen

Kezd meghülyülni vagy kijózanodni a világ. (Kinek hogy tetszik.) Hamarosan eljön az idő, hogy tudományos szkepticizmusunk meghozza gyümölcsét, s mindenben igazunk lesz. Példa erre a legújabb Nature cikk, amely -a Sydney Egyetem kutatóinak eredményeire hivatkozva- azt bizonyítja, hogy a “A szén-dioxid jó a növények kiszáradása ellen”.

Erre -és a klímaváltozás kedvező hatásaira- már többször és több helyen felhívtam a figyelmet. De tekintsük most csak a carbon dioxidot. A levegő kémiai szempontból vegyület, amit az is bizonyít, hogy mindenütt azonos az összetétele. A klíma-szélhámosok -vagy a carbon-kapitalizmus szócsövei- szerint az üvegházhatásért leginkább az 5-8 km magasan elterülő CO2-őt teszik felelőssé. Általános iskolából ismert, hogy a szén-dioxid fajsúlya 1.5-szer nehezebb, mint a levegőé, és 1.4-szer, mint a levegőt alkotó legnehezebb gázé, vagyis az oxigéné. [Nem véletlenül használnak a különböző színpadi jelenetek vagy effektusok esetén szárazjeget (mélyhűtött CO2-őt), mert az a “füst” a pódiumon marad, s nem száll fel.] Így joggal merülnek fel a következő kérdések: (1) Ilyen körülmények között hogyan alakul ki az üvegházhatás, vagy más szavakkal, hogyan kerül a CO2 5-8 km-es magasságokba? (2) Még érdekesebb lenne a válasz arra a krdésre, hogy -ha egy eddig ismeretlen fizikai elv szerint felkerül oda, akkor- miért marad fenn?

Tudomásul kell venni, hogy a széndioxid közvetlenül a föld felszínén helyezkedik el. Még szerencse, mert különben a növények fotoszintézise leállna. A megnövekedett földfelszíni CO2 pedig egy “víz-puffert” biztosít a növények számára a víz elvesztése ellen: http://www.hir24.hu/tudomany/2011/08/05/a-szen-dioxid-jo-a-novenyek-kiszaradasa-ellen/~~tech-tud

Mészáros Milán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..