Ős-Dráva program szakmailag melléfogás!

Emlékeztető Tiffán Zsolt képviselő úrnak

Tisztelt Képviselő úr, emlékeztetek a Gazdasági bizottság kb. két héttel korábbi ülésének a végén sorra került beszélgetésünkre, amelynek keretében két kérdést tettem fel.

Ezúttal csupán az első kérdésemre emlékeztetek, amelyre azt a választ kaptam, hogy: „NEM TUDOM.” (Tiffán Zsolt képviselő)

Az első kérdésem a következő módon hangzott:
„Mi az oka annak, Drávatamásiban ötven méterre a Drávától, a Duna-Dráva Nemzeti Park vendégházának az udvarán lévő kerekes kútban nincs víz?”
Emlékeztetek a térségbe kihelyezett kormányülésre (KÉMES), a kormányülésről készült videó felvételre.
Orbán Viktor úr által feltett kérdésekre a Kormány érintett minisztereinek egyes tagjai nem voltak képes választ adni. (Zsuzsa, csak hebegett!)


A kihelyezett kémesi kormányülést követően a reális zöldek közzé tették, hogy az Ős-Dráva program szakmailag melléfogás!
„Az Ős Dráva program működtetése sérti a demokratikus alkotmányos alapelvet!
A FIDESZ-KDNP frakció fogságba helyezte a Kormányt/a fejlesztési tárcát. A FIDESZ-KDNP frakció megtiltotta a fejlesztési tárcának az önálló gondolkodást.
Az Ős-Dráva program a hatalmi ágak szétválasztása helyett a hatalommal való visszaélés intézményesített formájában költi a 25 milliárd forintot.
Valójában a Kormány által hat éve indított 25 milliárdos Ős-Dráva program nem alkalmas a térség fejlesztésére, a reális zöldek szerint csupán a költségvetési forrás egyéni érdekből történő megcsapolására.
(Ezt a tényt a kémesi kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök úr is felismerte, amikor megjegyezte, hogy „nagyon sok több pénzt kérsz”.)

Dráva Európa legjobban szabályozott folyója! Ős-Dráva névvel illetni a térség fejlesztésére létrehozott fejlesztési programot, rossz üzenet az ott élők számára.
A térség fejlesztésére Ős-Dráva névre keresztelt program cím üzenete az ott élők számára az, hogy a halmozottan hátrányos helyzet megszüntetésre kevés az esély a Kormány tervezett intézkedései ellenére is.
A horvátok már az EU-hoz való csatlakozásuk előtt európai módon gondolkodtak!
Szemben a magyar kormánnyal a horvátok a Dráva folyó élővilágának a megmentését duzzasztással oldják meg!
A Kormány az Ő-Dráva program keretében szivattyúzással kíván vizet biztosítani a térségnek. Szivattyúzással, mint Szigetközben kötelezte a Magyar Országgyűlés az Antall kormányt, amelyen az egész világ Magyarországon röhögött.

A Drávának egy szakasza sincs „természetes”, vagy „természet közeli” állapotban, sőt ellenkezőleg, Európa egyik legradikálisabban szabályozott folyója, annak minden káros hatásával együtt.
Az elmúlt két évszázadban végzett beavatkozások – szabályozás, vízerő-hasznosítás – a Dráva folyó medrének gyorsuló mélyülését idézték elő.
A medermélyüléssel együtt ez a kisvizek, ezzel a talajvízszint süllyedését eredményezte. Leromlottak a növényzet és az állatvilág életfeltételei.
Ezek a káros folyamatok – mint világszerte – csak duzzasztással állíthatók meg.
Drávatamásiban a fenti kerekes kút 50 méterre van a Dráva folyó bal partjától.
A bal parti töltésen jól látható a Dráva vízszintjének a csökkenése.
A Kormány Ős – Dráva programja eleve kudarcra van ítélve, ha a Kormány a Dráva hiányzó vízlépcsőinek ügyét nem a tudományos megalapozottság, hanem egy megrögzött politikai előítélet beteges légkörének befolyásolása alapján kezeli. A gátellenes hecckampány jó szolgálatot tett a rendszerváltó erőknek a pártállam meggyengítésében. A szakmailag hamis, káros, ám mozgósításban sikeres állásfoglalást történelmi szerepének betöltése után a szakszerűségnek kellene végre utat engednie a Kormánynak.
A Dráva környezetének természeti viszonyait csak vízlépcsők építésével lehet javítani!
A Dráva korábbi folyószabályozási munkái, a vízierő hasznosítása a meder gyorsuló mélyülését idézte elő, a folyó egyre inkább bevágódott a mederbe. Az alpesi gleccserek is zsugorodnak, így a Dráván lefolyó vízmennyiség is csökken. E tényezők hatására csökkent a talajvíz-szint, kiszáradtak a holtágak, nincs megfelelő vízutánpótlása a környező növényzetnek, állatvilágnak. Ideje lenne, ha Kormány a Dráva túlsó partján is tájékozódna
A folyó osztrák szakaszán 12, a szlovén szakaszon 8, a horvát területen pedig 3 vízi erőmű létesült, tehát természetes viszonyokról nem lehet beszélni. Ős – Dráva programot a környezetvédelme érdekében hirdetni nem találó.
A vízerő-hasznosítás a Dráva túlsó partján magától értetődő tendencia. Sokat mondanak a térképek is, de jó lenne, ha a Kormány megismerné a Dráván működő számos létesítmény kifogástalan üzemét, szemmel látható előnyeit és az esetleges hátrányok megnyugtató kezelhetőségét. A múlt és jelen vitathatatlan tényeit. És, ha a Kormány valóban tenni kíván az Ormánságban élők, a Dráva mentén élők javára, felelősséget érez az ott élők jövőért, nem hunyhat szemet a világkonferenciákon felvázolt, fenyegető édesvíz- és energiaválságok enyhítését célzó erőfeszítések felett.”

Budapest, 2017. december 10.

Üdvözlettel: Juhos László, reális zöldek elnöke

 

 

One thought on “Ős-Dráva program szakmailag melléfogás!

  1. Tiszteletem! Sajnos nem vagyok vízügyi szakember, csak egyszerű, józan paraszti ésszel bíró, drávamenti polgár, aki drávai horgász is egyben.Tudomásul kell vennünk, hogy a régi, “ősi” állapota már soha nem jön vissza a Drávának. Látványos a vízhozam visszaesése, bizonyos halfajok eltűnése, a halak egyedszámának csökkenése. Ezeket nagy szomorúsággal, elkeseredéssel élik meg a drávamenti emberek. Tenni kell valamit! Hatékony dolgot, nem ilyen maszatolást, mint az un. Ős-Dráva Program. Tehát teljes mértékben egyetértek(ünk) a cikkíróval, és sok sikert az eredményes munkájukhoz.Egyben megvilágosodást is kívánunk a FELELŐS kormányzati tisztségviselőknek. Üdv a Pecás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.