Dr. Héjjas István: Reagálás megjegyzésekre a klímaváltozással kapcsolatban

A Magyar Energetika 2017/1. számában (18-20. oldal) olvasható cikk [2] megjegyzéseket fogalmaz meg ugyanezen folyóirat 2015/5-6. számában (36-41. oldal) közölt írásommal [1] kapcsolatban, amelyben számos ott olvasható meg- állapítást igyekszik cáfolni. Az ellenérvek között akad azonban néhány, amely tudományos szempontból vitatható.

Teljes PDF dokumentum letöltése itt!

 

Emléktáblát kapott a világ egyik leghíresebb geofizikusa az MTA Könyvtárában

Milutin Milanković szerb geofizikusnak az első világháborút kényszerűen Budapesten kellett töltenie. Internálását végül kutatással töltötte, hála az MTA Könyvtára legendás igazgatójának, Szily Kálmán matematikusnak. A könyvtárban végzett munka lett az alapja a klímaváltozásokat csillagászati összefüggésekbe ágyazó elméletének. A tudománytörténeti fontosságú epizódra mostantól emléktábla hívja fel a figyelmet az MTA Könyvtár és Információs Központ olvasótermében.

Tovább olvasom…

Zágoni Miklós tanulmánya Miskolczi Ferenc klímaelméletéről

Ez a beszámoló annak a munkának az összefoglalása, amelyre a Magyar Tudományos Akadémiától kaptam lehetőséget, s melynek befogadó intézete az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézete (Sopron) volt. Feladataim dr. Miskolczi Ferencnek az üvegházhatás kutatása terén elért eredményei elemzésére, értelmezésére és kritikai értékelésére irányultak.

Teljes PDF letöltése: Miskolczi_Ferenc_kutatasi_eredmenyeinek_kritikai_vizsgalata