Vízlépcső fóbia

A rendszerváltás óta a Bős-Nagymaros ügy lezáratlan, a politikai pártok az ügyet tabuként kezelik, szőnyeg alá söprik. A szavazat maximalizáló politikai elit azóta sem képes szembe nézni a ténnyel, hogy a vízlépcső ellenes radikális zöld propaganda tíz nagy hazugságra épül, amelyek célja a jóhiszemű közvélemény szándékos félrevezetése. Nem veszik tudomásul, hogy a vízlépcső ügyben hozott szakszerűtlen politikai döntések már eddig is milyen hatalmas gazdasági és ökológiai károkat okoztak.

Letölthető az előadás: A Bős-Nagymaros ügy kivonatos szövege és a  prezentáció: Vízlépcső.

 

Dr. Héjjas István: Életciklus és környezetterhelés

Életciklus és környezetterhelés

A levegőszennyezés nagy részét az utakon közlekedő gépkocsik okozzák. Ez azonban csupán a környezetterhelés egyik része. A környezetterhelés másik része olyankor keletkezik, amikor a járművel még el sem kezdtünk közlekedni, és akkor, amikor az autónk végleg tönkremegy, és befejezi a pályafutását. Hasonló mondható el számos más műszaki berendezésről, ha elvégezzük az életciklus elemzést.

Tovább olvasom…

Minek az erőmű? Hát itt a konnektor!

A hazai politikai élet szellemi színvonalát jellemzi: egyes, flaszterparasztként is emlegetett politikusok megkérdezik: „Minek az erőmű? Hát itt a konnektor?” A karácsonyi időszakban ismét megdőlt az abszolút áramfogyasztási rekord Magyarországon. Egy átlagos téli hétköznapon a csúcsidei rendszerterhelés általában 6000-6600 megawatt (MW) között mozog Magyarországon, a múlt héten már két alkalommal is megdőlt az áramfogyasztás abszolút rekordja. Ezek a hírek akár bíztatóak is lehetnek, a gazdaság élénkülésére is utalhatnak. A Présház Hírportál erről kérdezte Dr. Járosi Mártont, az Energiapolitika 2000 Társulat elnökét, aki az 1990-es években az MVM vezérigazgató-helyettese volt.

Minek az erőmű? – PDF letöltése!

A klímahisztéria ellentmondásai

Az éghajlat melegedésének oka állítólag az, hogy a kibocsátott széndioxid hatására fokozódik az üvegházhatás. Az eltitkolt kutatási eredmények szerint a széndioxid, a felszíni hőmérséklet, és az üvegházhatás változása között nincs egyértelmű kapcsolat, a melegedés – rövid, néhány évtizedes távlatban – akár csökkenő üvegházhatás mellett is folytatódhat. Mivel az éghajlat a Föld keletkezése óta folyamatosan változik, és emberi beavatkozással nem befolyásolható, ezért az anyagi és szellemi erőforrásokat „klímavédelem” helyett inkább az elkerülhetetlen változásokhoz való alkalmazkodásra, valamint az emberiség más fontos problémáinak megoldására kellene fordítani.

Letölthető a témával foglalkozó cikk valamint az előadás prezentációja.