Norvégia folyóiban tárolhatjuk az európai napenergiát

Fiordo NorvegeseNorvégia hegyi tavai és folyói tárolhatják el az európai nap és szélerőművek termelését, és adhatják vissza, amikor ezek a zöld források épp állnak – legalábbis több Eu-s döntéshozó és szakértő ara számít, hogy az egyébként hagyományosan komoly szénhidrogén termelő skandináv államnak ez lehet a jövőbeni szerepe az európai piacon. Ez egyszersmind részben ellentételezheti az olajárak zuhanása miatt leállított, nagyköltségű Északi tengeri kőolajtermelés leállításának foglalkoztatása és gazdasági hatásait.

Tovább olvasom…

Petz Ernő: A klímavédelem ideológiai gyökerei

Több mint érdekes Lukas Webernek a Basler Zeitungban, az Ideák harca c. cikkének az a végkövetkeztetése, hogy a jelenleg tobzódó klímapolitika a baloldali eszmékből vezethető  le. Paradoxnak tűnik, hogy a szocializmus ideológiája a berlini fal leomlásával nem szűnt meg, hiszen Svájc klíma‐ és energiapolitikájában tovább él.1

Forrás és dokumentum megjelenítése!

Napfolttevékenység és klímaváltozás

Az 1. ábra egy un. napfolttérképet mutat, amely 2016. július 13‐hoz tartozik. Rendszeresen nap, mint nap készülnek ilyen térképek, amelyeken minden napfolt (napkitörés) egy‐egy azonosító számot kap. A szóban forgó napon az ábra szerinti 2562 – 2565 számú napfoltok voltak megfigyelhetők.

Forrás és teljes írás megjelenítése!