Évi egymilliárd jóléti veszteséget okoznak a hurokáramlások Európában

Évi egymilliárd eurónyi, úgynevezett jóléti veszteséget okoz azoknak Európában a villamosenergia-rendszerekben keletkező, úgynevezett hurokáramlások. A megoldás a hálózatfejlesztés, valamint a fogyasztás és a termelés struktúrájának, eloszlásának szabályozása. Ennek azonban mind költsége van, ezért megegyezésre van szükség, milyen elvek szerint és kik, hogyan viseljék ennek az anyagi terheit.

Reményi Károly: Egyszerű módszerek a légköri szén-dioxid-koncentráció-változás hatásának elemzésére

A földfelszínre energetikai egyensúlyt felírni, a hőkapacitások és a felületi változások miatt nagyon bonyolult, és sok hibalehetőséget rejt magában, egyesek szerint elméletileg is hibás. A mérésekkel is leginkább ellenőrizhető a légkör felső határa, mert ott a legbiztonságosabban mérhető jellemző, a napállandó áll rendelkezésre. Viszonylag nagy pontossággal ismeretesek a CO2-koncentráció és a gáz fizikai jellemzői. A Nap sugárzása egy 5800K hőmérsékletű fekete test sugárzásaként tárgyalható.

Teljes PDF:  Reményi-A_legkori_CO2_meresenek_egyszeru_modszere

 

A geotermia sem mindig zöld

Forrás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/energia/a_geotermia_sem_mindig_zold.235070.html

A geotermikus kutak általában biztos, stabil forrásként képesek tiszta hőenergiát biztosítani, azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy ezek az energiaforrások nem szennyezik a környezetet. Elég csak a török geotermikus kutakra gondolni, melyek egy része a furcsa geológiai adottságok miatt annyira szennyező, mint a széntüzelésű erőművek – állítja az EBRD egyik friss elemzése.   Tovább olvasom…

Gondot okoznak a szélerőművek

Forrás: http://www.vg.hu/vallalatok/energia/gondot-okoznak-a-szeleromuvek-472964

Egyre nagyobb gondot okoznak az időjárásfüggő erőművek – elsősorban a szélparkok – az európai villamosenergia-hálózatoknak. Erősen ingadozva, esetenként látványosan belendülve termelik az áramot, amellyel egyrészt túlterhelhetik a rendszereket, másrészt olyan áramlásokat kelthetnek bennük, amelyek eltérhetnek a kereskedelmi megállapodásokban foglalttól.

Tovább olvasom…

Planetáris klímahisztéria

Magyar professzor, Amerikában él, és a jól fizető állás helyett a tudományos igazságot választotta. A fizika törvényeit ugyanis szerinte nem lehet szavazással megváltoztatni. Azok megsértését maga a természet szankcionálja – szigorúan és megfellebbezhetetlenül. Miskolczi Ferenc a NASA volt klímakutató tudósa azt a divatos nézetet vitatja, hogy a széndioxidkibocsátás és a klímaváltozás között összefüggés létezik. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.   2016. Július 27.

Teljes cikk PDF letöltése!

Dr. Héjjas István: A Foci EB, a széndioxid és a megújulók

A Foci EB, a széndioxid és a megújulók

Ha összeadjuk valamennyi Nobel díjas fizikus Nobel díjait, akkora összeget kapunk, amelyből már meg lehet vásárolni egy világklasszis focistát. Ez mutatja, hogy a mai modern, morálisan hanyatló, elanyagiasodott világunkban mekkora az értéke a tudománynak, és mekkora az értéke a tömegszórakoztatásnak.

Tovább olvasom…