Héjjas István: Örökmozgó energiaforrások

Érkeznek időnként a szerkesztőségünkbe feltalálói javaslatok műszaki ötletekre, hogy hogyan lehetne ingyen tiszta energiát termelni. Az ötletek alapja valamilyen első vagy a másod fajú örökmozgó (perpetuum mobile) megoldás. Egyes esetekben látványos videó felvételt kapunk a felfedezett jelenség illusztrálására, de kaptunk már véleményezésre szakszerűen kidolgozott műszaki dokumentációt is. A tapasztalataink sajnos nem túl kedvezőek.

Dokumentum letöltése – PDF

Héjjas István: Paks – és a „megújulók”

A radikális zöld mozgalmak propagandája szerint az atomenergiát ki kellene váltani  megújuló energiákkal. A megnevezés azonban félrevezető, hiszen igazi megújuló energia a természetben nem létezik. Az energia nem újul meg, csupán átáramolhat egyik helyről a másikra, vagy átalakulhat másfajta energiává, azonban a mennyisége a világban az ősrobbanás óta állandó.

Megújulónak az olyan hasznosítható energiafajtát szokás nevezni, amelyet a természet – a saját erőforrásaiból máshonnan kivonva – rövid idő alatt pótol. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mennyi „megújulót” lehet kivonni a természetből, ezen belül is a bolygó biológiai-ökológiai rendszeréből, a természet károsodása nélkül.

Tovább olvasom…