A szén-dioxid jó a növények kiszáradása ellen

Kezd meghülyülni vagy kijózanodni a világ. (Kinek hogy tetszik.) Hamarosan eljön az idő, hogy tudományos szkepticizmusunk meghozza gyümölcsét, s mindenben igazunk lesz. Példa erre a legújabb Nature cikk, amely -a Sydney Egyetem kutatóinak eredményeire hivatkozva- azt bizonyítja, hogy a “A szén-dioxid jó a növények kiszáradása ellen”.

Tovább olvasom…

Szalma Botond: A Kék-zöld Duna és hajózása Szamárországban. Mese csak felnőtteknek!

Olvasás előtti beugró kérdés: Mi a különbség egy „politikus” és egy „tolvaj” között?
Egy politikus és egy tolvaj között az a különbség, hogy az elsőt én választom meg, a másik pedig engem választ ki magának. (Aki eltalálta egy géniusz! Mert ő az egyetlen, aki különbséget talált kettőjük között.) Azért aki megfejtette olvashat tovább….

Tovább olvasom ..

Szalma Botond: Duna stratégia hajózási, logisztikai szemmel

100 évenként egyszer a hajósoknak is lehet szerencséje. Utoljára ilyen lehetőség a II. világháború előtt érte a hajós társadalmat. Most ugyanis, mint az EU 2011-ben soros elnökségét adó ország, kénytelenek leszünk a Duna stratégián belül legalább beszélni a hajózásról és a logisztika előtt álló lehetőségekről. A Duna stratégia nem jelentheti a hajózás primátusát, viszont annak a részévé kell válnia. Minden iparágunk jól jár, ha Budapestet a Duna fővárosává tesszük.

Teljes cikk letöltése – PDF-ben

Nemere István: A fele sem igaz!

A fele sem igaz!

Azoknak szánom a kis írást, akik ezt a honlapot olvassák. Az itt olvasottakat nyugodtan adják tovább másoknak is.

A szokásos író-olvasó találkozóimon gyakran felteszik nekem a kérdést: mi a helyzet a klímaváltozással, a közelgő katasztrófával? Igazuk van-e az „ökológiai Nostradamusoknak”, a katasztrófa-jósoknak? Több mint húsz éve mást sem hallunk, csak azt, hogy bolygónk egy klimakatasztrófa áldozata lesz hamarosan és bizony könnyen kipusztulhat az emberiség is. Azt harsogják, hogy az ember által végzett ipari tevékenység okozza a környezetszennyezést, ami most, lám, végzetszerűen visszaüt ránk és elpusztítja civilizációnkat.

Tovább olvasom…

Dr. Héjjas István: Szent tehenek az energetikában

A biztonságos villamos energia ellátást egyre jobban akadályozzák egyes széles körben reklámozott, ámde tudományosan vitatható, sőt cáfolható környezetvédelmi és klímavédelmi előítéletek.
Ezek egy része nyilvános viták tárgya, ezért a közvélemény többé-kevésbé tájékozott lehet az érvekről és ellenérvekről.
Vannak azonban olyan tabu kérdések, amelyek puszta említése is szentségtörésnek számít, ezért – képletesen – ezeket akár a „szent tehenek” kategóriájába is sorolhatjuk.
Egy szent tehén azonban nem mindenütt szent tehén, ezek érvényességi köre bizonyos földrajzi régiókra jellemző.
Közülük az egyik szent tehén főleg az EU-hoz tartozik, lényege az a propaganda, hogy nem szabad széndioxidot kibocsátani, mert attól megváltozik az éghajlat.
A másik szent tehén kifejezetten magyar specialitás, mondhatni „hungarikum”, lényege abban áll, hogy Magyarországon tilos vízerőművet építeni.

Teljes dokumentum  – PDF – letöltése!